Noi oamenii moderni suntem animale de turmă. Dar nu orice animale. Drumul către vârful lanţului trofic nu o fost uşor..nu am avut un start tocmai bun…nu am avut blană groasă să ne apere de frig, nu am avut copite să nu ne îngheţe picioarele în iernile geroase…nici aripi nu am avut să zburăm din calea pericolului….căcat,  nici nu ştiam prea multe atunci…dar am învăţat - de la natură, de la cer, de la celelate animale..şi una dintre animalele de la care am învăţat o fost maimuţa. De la ea am învăţat puricatul. Scarpină-mă pe spate că după te scarpin şi eu. Ajută-mă, scapă-mă de problemă că va veni şi rândul meu să te ajut….

   Miile de ani de evoluţie ne-or transformat din simple animale de turmă în animale de turmă cu pile.
 Fiecare dintre noi cunoaşte oameni, care la rândul lor cunosc alţi oameni etc. etc. Care oameni au slujbe ce le acordă anumite privilegii , mai mari sau mai mici. Privilegii de care orice om poate să aibă nevoie.

      Şi aşa apar pilele…

  Definiţia din dex accentuează cuvintele illegal şi abuziv.
“Sprijin, ajutor (ilegal) dat cuiva de o persoană influentă pentru obținerea unui avantaj; p. ext. persoană care acordă acest sprijin. ♢ Expr. (Fam.) A pune (sau a băga) o pilă = a interveni (în mod abuziv) în favoarea cuiva sau pentru sine, a solicita o protecție (ilegală) pentru cineva sau pentru sine. A avea pile = a se bucura de protecția cuiva”.
 Acum desigur că din punctul de vedere al legii toţi ar trebui să fim egali şi că din punctul de vedere al celor care nu au pile, cei care apelează la astfel de soluţii îs nesimţiţi.

 Mulţi se plâng că România îi plină de corupţie, că dacă vrei să obţii o slujbă bună trăbă să ai pile. Toţi zic că ar trebui să se facă ceva, dar nu fac nimic concret. Toţi urăsc pilele, dar le folosesc bucuroşi când li se dă ocazia.. Urâm nedreptatea când ni se face nouă, urâm să vedem că alţii fac lucruri pe care noi nu putem sau nu avem voie să le facem. 

 Dar ce facem când avem o pilă? Când avem puterea să sărim peste cozi, să ocolim birocraţia greoaie, când putem să economisim timp şi bani? Câţi dintre noi ar mai vrea să fie corect faţă de ceilalţi? Câţi dintre noi ar sta ore bune în trafic dacă tot ce ar trebui să facă ar trebui să pornească o amărâtă de sirenă? Câţi dintre noi am evita să umblăm în interes personal cu maşina de la firmă fără să raportăm? Eu unul nu. Îs multe, dar nu ipocrit. Eu folosesc pilele când le am..Poate că îi greşit, poate îi imoral, dar am o viaţă şi al dracu dacă o s-o petrec stând la cozi după alţii..nu când am altă opţiune.
 Dacă unu îi şchiop şi nu poate merge iar eu am picioare de alergător, la ce bun să mi le leg? Nu ar fi atunci incorect faţă de mine?

Voi cum procedaţi când aveţi posibilitatea de a apela la o pilă? Puteţi arunca voi prima piatră?

Numai bine, rău la nimeni,

date vineri, 7 mai 2010

4 comentarii to “Animale cu pile”

  1. Anonim
    7 mai 2010 la 18:01

    "ma scarpini tu pe spate, te scarpin si eu pe spate"(Life with Louie)

  1. Hell's angel
    8 mai 2010 la 01:25

    E foarte adevarat ce zici tu pe aici...nu e normal sa sa intample asa dar normalitatea nu prea mai este specifica acestei ere...deci, da...am pile, si le folosesc cand am ocazia.
    Si cred ca oricine are pile si nu profita de ele nu trebuia sa se fi nascut in perioada asta. Lumea e rea si nu o sa te astepte niciodata sa te ridici pe propriile puteri, din contra...
    Daca tot e sa profiti de sanse de genul nu conteaza daca profiti mai mult sau mai putin...
    Eu profit cat pot, tomorrow is a mistery. :P

  1. Anonim
    8 mai 2010 la 15:13

    Chestiile marunte de care m`am folosit pana acum, in viata mea, nu le`am considerat pile, ci pur si simplu relatii cu alti oameni. Am dat un telefon, am vorbit, am rezolvat - fara sa astept / astepte ceva in schimb. Si atunci cand pilele sunt folosite ca sa promovezi oameni incompetenti in functii nu stiu cat de "benefic" e.

  1. Elfa
    17 mai 2010 la 06:48

    Sincer? Detest pilele. Ale mele sau ale oricui. Am, nu zic nu, ca toata lumea, dar asa m-am ' invartit' incat sa las pe altii sa faca ' chestiile' alea care presupun pile. Eu inca nu am apelat decat o singura data, cand trebuia sa imi schimb pasaportul ( demuuult nu exista taxa de urgenta) si aveam nevoie de el in 2 zile :))
    In rest, in viata de zi cu zi, la pile imi trimit contabila, nenea care face aprovozionarea, bucatarul :D
    Eu nu merg.
    Nu stiu ce inseamna asta: ma folosesc sau nu de pile? :))

Leave a Reply: