1. Cel mai şi hăl mai important lucru în viaţă îi să fii în viaţă. Aşa că şezi domol şi nu te ajita ca pespi în pet că tăt dejaba. Mai ales pentru lucruri care nu depind de tine (să te mânii par example că ninge).
  2. După rămasu în viaţă  urmatoarea lege îi să fii punctual. Vorba aia: “Decât să ajungi mai târziu, mai bine mai devreme”. Ardeleanuîi prin definiţie ăl mai serios dintre toate naţiile plaiului românesc. Fobia noastră îi să fim luaţi în derâdere.
  3. Ştiu că-ţi place să pozezi în postura gânditorului şi să laşi să treacă vremea, da mai scoală-ţi tendelu şi mai fă şi ceva...constructiv.
  4. Nu uita niciodată lucrurile cu adevarat importante în viaţă: familia, pretinii, mândra (dacă o ai, dacă nu pune mâna şi caută-ţi), că restul îs numa’ detalii.
  5. Nu căuta să acumulezi nu ştiu câte bogăţii, că tot acolo merem toţi, indiferent de capital. Eventual o să ai mormânt cu turnuleţe, dar de acolo de unde o să fii tu la momentu ăla o să te doară fix în bască de ele. Aşa că... tot în zadar.
  6. Când te apucă gânduri de depresie, dă-ţi două palme şi scoate dovleacu pe geam şi admiră creaţia LuĂl de Sus. Dacă nu funcţionează, fă cum o zis românu în banc: repetir…
  7. Când ai ceva şi alţii n-au, fă bine fii omenos şi împarte cu ei. Că “fie roata şi pătrată, tot se-nvârte ea odată. şi nu ştii cum şi când ai nevoie de ei.
  8. De câte ori te bate gându să faci ceva dacă nu de-a dreptu’ dubios, atunci discutabil, gândeşte-te ce ar zice părinţii tăi dac-ar afla că ai făcut lucrul ăla.
  9. Să nu îţi baţi niciodată joc de fomeie. Fomeia îi ăl mai fain dar al lui Dumnezău pentru noi şi dacă nu eşti în stare de dânsa las-o lu’ altu’.
  10. Când îţi mere tătu’ prea bine şi ai prea multe, pune deoparte pentru zile negre, că sigur pândesc după colţ.
Leapşă primită de la Liv şi o garez acia pe blog. N-o mai trimet la nimeni. Dar dacă vrea careva să o preia,  îi invitatul meu.

Numai bine, rău la nimeni,

date vineri, 12 martie 2010

1 comentarii to “Codul lui Ortoman”

  1. Anonim
    18 aprilie 2010 la 17:56

    Eiii da, dupa codul tau, daca l`ar urma, toti tristii ar fi mai fericiti, imaturii mai responsabili, lacomii mai cumpatati, materialistii mai spirituali etc. etc. Fain cod, sau cum se zice in Ardeal. :P

Leave a Reply: